Translate

fredag 9 augusti 2013

Att köra hyrbil i Spanien!

Denna sommar reste jag med reguljärflyg och hyrde en bil för två veckor på spanska solkusten, istället för en veckas all-inklusiv charterresa. Då jag oftast rest ensam med mina pojkar har det varit ett praktiskt sätt att resa på men nu är de helt klart för stora för dessa Bamseklubbar m.m. och de behöver inte längre samma passning.
Vi hade en underbar resa med mycket äventyr och jag måste säga att resa iväg i två veckor var alldeles lagom - en vecka blir för kort tid om man vill hinna se och uppleva lite saker också och inte bara ligga vid poolen och steka.

Då jag har svårt att packa lite så ville jag ha med mig 4 stora resväskor, 2 kabinväskor och två ryggsäckar och då hyrde jag en relativt stor bil (vilket jag i efterhand många gånger ångrade).
Vi bodde i Fuengirola och åkte bla till Malaga, Torremolino, Marbella och Gibraltar. Jag måste säga att inne i själva städerna var det väldigt dåligt skyltat och det var svårt att hitta. Bara att hitta ut från flygplatsen tog en evighet. Tur att vi kom dit mitt på dagen så vi hade lite tid på oss. Jag stannade och frågade några spanjorer och inte en enda kunde prata engelska - frustrerande......Mina barn läser visserligen spanska i skolan men kan inte språket så bra ännu, så de var knappt nån hjälp. Till slut fick man köra tills man såg havet och utgå ifrån om man hade havet på vänster eller höger sida. Vi kom fram till slut i alla fall.
När vi körde till Malaga (åh, vilken stor stad) var det inga problem att ta sig in till centrum, men däremot att ta sig ut igen, vi cirkulerade i över en timme och var till slut "hemma" på hotellet igen vid midnatt. Och dessa pytte, pyttesmå parkeringsplatser man skulle klämma in en stor bil var inte heller alltid så kul.

Bland det värsta jag varit med om var när vi åkte till Gibraltar och skulle åka upp för berget (trodde inte det fanns vägar som kunde luta så mycket som dessa vägar gjorde). Naturligtvis åkte vi fel och kom in i själva byn på berget med fruktansvärda sluttande vägar utan några vägmärken om vart man skulle och en hel del enkelriktade vägar, vägar med återvändsgränd som man med nöd och näppe fick krångla till det ordentligt för att kunna vända på. Ett tag var jag så frustrearad att jag började lipa, hur i hela världen ska jag göra nu? Grabbarna ville åka tillbaka till hotellet istället för att fortsätta krångla sig vidare här på berget. Vid ett tillfälle stannade jag och visste inte vad jag skulle göra, en spansk man såg mig nog sitta och gråta i bilen och knackade på rutan. Han förstod att jag hade åkt vilse och gjorde så gott han kunde för att försöka förklara för mig (givetvis på spanska) hur jag skulle köra för att komma upp till berget för att kunna besöka aporna som lever fria där uppe. Ja, till slut kom vi i alla fall upp och det var så härligt att se dessa apor, en apa snodde en chokladbit från ett barn och tog bort pappert och åt upp den, precis framför oss.
Vi är mycket nöjda med resan och grabbarna vill åka tillbaka dit igen. Om jag hyr bil fler gånger utomlands får det definitivt bli en liten bil om vi så ska sitta på våra resväskor!!!
/ Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar