Translate

lördag 31 januari 2015

Så många missar.....inte kul....

Så har då dessa tre veckor gått som jag nu har varit sjukskriven för min brännskada med infektion i foten och nu känns det bättre. De två mindre såren är läkta, det större såret är läkt till 3/4-delar, så jag kommer fortfarande att vara försiktigt och bara gå omkring i tofflor tills det är helt läkt. Är således inte särskilt road av att det är snö ute... :(
Det som gör det extra tråkigt att bara vara här hemma är ju allt man hade planerat som man även fick ställa in.

Först skulle jag gått ut på restaurang tillsammans med mina närmaste kollegor i årskurs 2 som jag jobbar med. De gick såklart ut och åt ändå och jag får följa med nästa gång istället.
Sedan skulle jag träffat ett gammalt "spelgäng" sen förr i tiden för en quiz-kväll tillsammans, det fick jag också tyvärr avstå.
Ikväll skulle jag gått med ett gäng tjejer på invigning av nya stället för "Club 40", men det får bli nästa månad istället...
Hur som helst är det skönt att det går åt rätt håll nu och värken i foten börjar avta.

Jag har tittat en del på Skridsko-EM på tv och bla sett Josi och Victoria Helgesson från min hemstad (nja, hemort...) Tibro. I första kortprogrammet kom de 5 respektive 6, det var väldigt bra gjort. Skall se dagens åkningar och hoppas att de kanske t.o.m kan bättra på sina placeringar. Kul!

Här hemma ser det nu ut som om 3:e världskriget skulle bryta ut - hela vardagsrummet är belamrat med möbler och prylar från hela hallen och Alexanders rum och mitt sovrum plus Felix sovrum är barrikerat med extra möbler och saker från Jespers rum - då vi ska få omtapetserat i dessa tre rum. Det ser jag fram emot, men kanske lite mycket att det sker i 3 rum samtidigt. Det är svårt att få plats med alla möbler och saker i resterande rum.
En sak till som kommer att bli jobbigt är att det är betongväggar överallt och flera viktiga hål kommer nu att bli spacklade inför tapetseringen, bla hål för Alexanders upphängda tv på väggen. Jag äger ingen betongborr heller och numera hjälper inte mitt hyresbolag till med borrning, det gjorde de förr. Trist....Ska se om jag kan fråga lite fint om det överhuvudtaget går att låta bli att spackla över just dessa hål, så kanske man lätt kan hitta dem igen framför tapeten - vet inte om det går, men det hade underlättat att ha kvar hålen på samma ställe där jag ändå vet att tv:n ska hängas upp. Vi får se på måndag.
Ha en go helg alla :)

fredag 23 januari 2015

Om en vecka händer det, längtar!!!

Sista arbetsdagen som jag är hemma (efter sjukskrivning 2 veckor för infektion i såret efter en brännskada) och jag ser fram emot att få komma tillbaka till jobbet igen på måndag.
Dock har jag lika ont i foten idag som för två veckor sedan, så jag går på värktabletter.
Det funkar bra när jag ligger ner i sängen men foten värker när jag är uppe och går eller står för länge.
Då rusar väl allt blod ner i foten. Jag har förstått att jag kommer att ha värk ett bra tag och jag tycker själv att det går väldigt långsamt med läkningen av såren men sjuksköterskan säger att det ser fint ut och man ser i kanterna att ny hud bildas. Dock blev det nog ett djupt sår då jag fick många grader på det (stekolja på högsta värme som skvätte ner på en yta större än en femkrona samt två ställen som två tiokronor). Men det är bara att ta det lite lugnt på jobbet, som tur är har jag mycket egen planering och kan då sitta med foten i lite högläge när jag arbetar. Kanske kan jag få barnen på fritids att "serva" mig lite istället för tvärtom, de brukar tycka sånt är kul, att få hjälpa oss personal när vi behöver. Det ska säkert gå bra! Längtar efter att få jobba igen, träffa mina goa arbetskamrater och alla härliga barn vi har. Planerar redan vad jag behöver "sätta tänderna i" först på jobbet, nu när en del saker kommit efter då två veckor nu har gått.
Här hemma har jag fått lite extra hjälp utav barnen, de har handlat, slängt sopor, sprungit till tvättstugan m.m
Som många vet så är jag admin på en skänkessida vilket jag tycker är väldigt roligt. Det är en härlig sida där många skänker så fina saker, är hjälpsamma till andra som behöver hjälp, skänker det de har när andra söker saker m.m En väldigt trevlig sida, Nu frågade en kollega till mig om jag kan hjälpa till på en säljsida som admin också och visst, det kan jag göra. Får se bara så jag inte tar mig vatten över huvudet, då bara min egen skänkessida tar mycket tid. Men tänker att det mesta på en säljsida får sköta sig självt, det är ju sällan lika mycket regler på säljsidor som det är på skänkessidor heller. Vi är 5 admin på båda sidorna så vi är ju fler som kan hjälpa till på olika tidpunkter, det är bra.

Om en vecka ska vi få omtapetserat i tre rum, det är inte en dag för tidigt. Bor ju i en hyreslägenhet från 70-talet gissar jag och mycket är väldigt slitet. Två utav rummen är de stora grabbarnas rum så jag tar med mig grabbarna till tapetaffären på söndag och så får de vara med och välja tapeter. Dock brukar de tapeter man får välja på som är gratis, vara så tråkigt och fula, men jag får även välja helt fritt och isåfall betala mellanskillnaden ifall jag väljer andra dyrare tapeter, och det kan det ju vara värt så man får tapeter som man vill ha. Det sista rummet är i hallen, har ingen aning om vad jag vill ha för tapeter där, men får väl se på utbudet först och avgöra i affären! Hur som helst ska det bli kul att få omgjort här hemma och få det lite fräschare.
Det har ju i minst 10 år sagts att det ska helrenoveras dessa hus, både utvändigt och invändigt. Ja, även stambyte, nya balkonger m.m ska vi få och det är också verkligen på tiden. Det är sagts att de ska börja med ett hus nu till våren, men som vanligt tror jag inte på det förrän det verkligen händer. Denna renovering har det skjutits på i jag vet inte hur många år....När de börjar hoppas jag att de börjar med mitt hus som är första huset i området. Tyvärr lär väl hyrorna gå upp med minst 2000:- och det lär definitivt kännas ekonomiskt, suck.
Till sist så frågade Jesper vad det blir till middag idag. Jag sade korv, köttbullar, makaroner och brunsås. Då svarade han: -Fattigmansmat! :)
 
Ha en go helg alla. Kram!

torsdag 15 januari 2015

Misstag som kostar....



Jaha, nu blir det ännu ett inlägg om min brännskada som nog knappt nån av mina vänner har missat att jag fick för några dagar sedan, så lite tjatig blir jag nog.....

Kort resumé: - jag fick en brännskada ovanpå ena foten (stekolja som stänkte ner från en het stekpanna), som jag ett par dagar senare fick en infektion i.

Åkte till läkaren och fick en antibiotika som jag inte tålde (har alltid tålt alla mediciner innan...), jag kräktes flera gånger, fick förhöjd temperatur och fick sedan diarée - usch vad jag mådde dåligt i ett helt dygn.

Dagen därpå åkte jag tillbaka och fick en mildare antibiotika mot infektionen och denna tål jag i alla fall, så skönt.

Jag behöver också åka in varannan dag för att lägga om såret.

Inte nog med detta, så kostar allt väldigt mycket pengar. Först läkarbesök, betalning varje gång jag lägger om såret, antibiotika (den första kostade 270:- och jag som bara åt två tabletter, det blev två väldigt dyra tabletter...) och framförallt förlorad inkomst i en vecka. Jag räknar med att allt som allt kostar detta misstag mig 5000:-, inte alls kul....

Men så tänker jag också att saker och ting kan ju vara mycket värre - jag har det ändå rätt bra. Jag har ett jobb jag trivs med, bor rätt ok, har goa vänner och kollegor och har underbara barn som jag är stolt över (visst, ibland kan de ge en "gråa hårstrån" men det gav man säkert sina egna föräldrar också).

Må gott alla som läser här! / Åsa

torsdag 8 januari 2015

Brännskadad fot

Idag känns det bättre i foten, igår hade jag varit så klantig och drog undan en stekpanna alldeles för snabbt så stekfettet stänkte ner på ena foten. Som tur var hade jag i alla fall strumpor på mig, men det sved till rätt rejält. Dum som jag var så spolade jag inte direkt med kallt vatten och inte så länge som man ska, men jag gjorde det en liten stund senare - i 15 minuter!

Efter många goda råd från mina vänner om att både ringa sjukvårdsupplysningen, åka in till vårdcentralen, lägga på Aloe Vera och en massa andra tips på hur man bäst kan lindra en brännskada, så ringde jag sjukvårdsupplysningen och pratade med dem. Som jag tänkte så behöver man inte åka in om inte brännskadan är större än en handflata och mina skador var en som var större än en femkrona och två ovanför som var i storleken som två tiokronor.
Sjuksköterskan frågade om jag hade xylocainsalva hemma men det hade jag inte, däremot hade jag Aloe Vera gel här hemma som skall vara bra mot bla brännskador. (Det blev rätt rejäla brännskador, tre blåsor varav den största tyvärr sprack rätt tidigt och läckte). Jag satte på denna gel och två kompresser ovanpå, det viktigaste är ju att täcka ytorna så de inte blir infekterade.
Jag skulle också ta Alvedon för värken, hm...det gjorde jag inte...då jag tyckte att jag inte hade så ont att jag behövde värktablett för det. (Det är ytterst sällan jag tar värktabletter om det verkligen inte behövs).
Sent på kvällen kommer en gullig granne upp med lite andra bra kompresser som hon hade, som var lite större och jag fick hjälp att lägga om foten, tack :)
Det gjorde lite ont när man gick men idag känns det ändå rätt ok. Jag kan gå obehindrat även om det känns lite grann såklart.
Så redan idag får jag avstå från mitt mål att försöka promenera en halvmil per dag, eller som jag realistiskt tog i mina nyårslöften, minst 2 mil i veckan).
Dock borde jag kanske kunna återuppta promenaderna till helgen kanske, brännskadan sitter ju ovanpå foten och inte under (tur är väl det, hihi...). Det viktigaste är ju som jag tidigare skrev, se till att inte smuts kommer in och infekterar, särskilt som det största såret har läckt.
Till på råga på allt så slog jag sönder två cola-glas också, fast det är ju en bagatell i sammanhanget. Glas har jag gott om :) Foten är viktigare...
Må gott alla och god fortsättning på nya året!

fredag 2 januari 2015

Hamnade i trubbel igår, klantar mig idag.....

Pust, nu har jag sådan träningsvärk i benen att jag vet inte vad.....
Under hela december, ja säkert i november också, latade jag mig och rörde knappt på mig och åt en massa choklad (det är ju så gott...).
Nu ska nyårslöften infrias och av tradition så skall man ju alltid gå ner några kilon och röra på sig mer.
 
Så ett löfte är att promenera minst 2 mil i veckan, det ska jag nog försöka hålla (ja, i några veckor i alla fall, haha..)
Sedan vill jag träffa minst två vänner från förr i tiden, som man inte har träffat på flera år. Ja, det ska jag ta tag i så det blir av i år.
Jag har också tänkt att göra en god gärning för minst två personer och då menar jag något extra som jag får offra tid el pengar för som kan hjälpa någon annan. Det känns alltid skönt i själen att kunna göra det.
Jag försöker ju alltid vara så snäll och hjälpsam som jag kan och som många vet har jag en skänkessida och igår blev det en massa rabalder på den sidan - ja, det var ingen rolig start på året.
Många admins på andra skänkessidor (eller säljsidor, bytessidor m.m) raderar bara helt enkelt när medlemmar skriver fel (oavsett om det är medvetet fel eller ej) men jag försöker alltid ge alla en chans extra till att kunna rätta till det som är fel. Dvs jag påpekar väldigt ofta inne på sidan om jag ser saker som inte är rätt eller så försöker jag hjälpa till där jag ser att vissa annonser "strular".
Tror dock att jag syns väldigt ofta med alla mina påpekanden och någon medlem uttryckte det som att jag var en polis och borde ägna mig åt annat. Det blev mycket diskussion om detta.... Nåja, jag fick otroligt mycket positivt beröm för att jag och de två andra admins sköter vår sida så bra. Några skrev att de väljer vår sida framför andras sidor för att sidan sköts så bra - det är skönt att höra. Det är alltid skönt att få lite positiv respons emellanåt också och inte bara att man själv upplever sig som gnällig när man får tillrättavisa folk eller t.o.m utdela varningar då och då.
Men å andra sidan - hur svårt är det att läsa igenom vilka regler som gäller på den sidan man är inne på? Så fort man går med på en ny fb-sida så läser man väl igenom vilka regler som gäller på just den sidan?  Och om man flyttar sig mellan olika sidor som såklart har olika regler så uppdaterar man ju sig först på reglerna om man har tänkt att skriva något/lägga ett intresse eller så - det gör i alla fall alltid jag. Synd att inte fler kan tänka så.
Ikväll trodde jag att jag och två arbetskamrater skulle träffas på restaurang Pinchos och äta mat ihop. Jag gör mig iordning, fixar håret och make up:en och går ner till spårvagnen. Åker längs Hisingen och funderar på vart min ena kompis är som skulle vara på vagnen. Inser efter en stund att jag kanske ska dubbelkolla tid och plats m.m och ser att det var ju inte idag - det var imorgon.....suck!
Kliver av vagnen och har inte ens så det räcker med spårvagnskortet hem (har bara 14,90 kvar på kortet). Skall jag fylla på kortet eller skall jag kanske t.o.m gå hem från Backaplan?
Sagt och gjort så beslutar jag mig för att promenera hem vilket tar en dryg halvtimme och det hade väl varit ok om jag inte redan hade gått en halvmil idag (och en halvmil igår). Nu har jag sådan träningsvärk att jag t.om känner av den när jag bara ligger i sängen.
Det kanske vore bra med en vilodag imorgon?
Ha en god fortsättning på nya året alla. /Åsa