Translate

måndag 11 december 2017

Litauen och en gåta som fick sin lösning

Samma dag jag skulle resa till Litauens huvudstad Vilnius jobbade jag först och hade sedan en tid inbokad hos distriktssköterskan för att spola mitt ena öron som jag haft lock i under ett par veckor. Tänkte att det vore bra både för hörseln såklart men även inför att inte få ont när vi landar. Hon försökte med spolning både via en maskin och för hand på det gamla sättet och det släppte inte ändå. Hon höll på i nästan en halvtimme och sedan kände jag att jag inte hann sitta kvar där längre.

Snabbt hem där allt inför resan var färdigpackat och klart. Hade då 20 minuter på mig innan jag skulle få skjuts av grannen till flygplatsen.Då hittar jag inte min bilnyckel och grannen ska köra min bil till flygplatsen. Ok, jag har ytterligare en bilnyckel till bilen men fick ändå lite panik när ena bilnyckeln helt plötsligt var borta. Jag hade ju den nyss då jag precis hade parkerat bilen på min parkeringsruta. Hur konstigt är inte detta?

Jag och min kompis reser iväg till Vilnius och har en fantastisk weekend där. Andra kvällen tänder de upp julgranen och har en fest i staden med olika uppträdanden. Kul att få vara med på det, dock missade vi när de tände upp lamporna, men så fin granen är.

Vi bodde helt perfekt, mitt i stan med gamla stan på ena sidan och nya delen med olika shoppingställen på andra sidan. I princip gångavstånd till allt :)

Det blev en hel del shopping i de 5 shoppingcentren vi gick till. Jag köpte 9 plagg och min kompis 7 plagg och lite annat också.

Gamla stan var mysig, kanske inte lika fina gamla byggnader som i tex Warzawa men mycket fint ändå, framförallt på kvällarna då all juldekoration lyste upp.

Det fanns oerhört många svenska affärskedjor i Vilnius. På en gata utanför ett affärscentra låg H&M och Lindex på ena sidan och Telia och Swedbank på andra sidan. Dessutom körde bilarna på gatan med samma sorts nummerplåtar som oss, tre bokstäver och tre siffror. Det kändes nästan som man var i Sverige! I just det affärscentret var H&M lika stort som alla andra affärer tillsammans :) Även Polarn och Pyret fanns och Ikea förstås.
I ett affärscentra låg det en ishall mitt i centret, det var lite coolt.

Vi var lite kulturella också och besökte några vackra kyrkor och en synagoga.

Även KGB-huset besökte vi och tittade in i de hemska fängelsecellerna som var nere i källaren. Ett rum var vadderat och helt ljudisolerat för att man inte skulle höra skriken när de torterade dem. Fy så fruktansvärt det måste ha varit för dem.

Det är billigt med mat, dryck, alkohol, buss och även taxi (det åkte vi visserligen inte) men kläderna var nästan samma som i Sverige, vissa plagg var något billigare.

När vi kom hem från resan och skall låsa upp min ytterdörr, först då känner jag att mina hemmanycklar har halkat längre ner i jackans foder, det vill säga att jag upptäcker att jag har ett hål i min jackficka. Där känner jag något mer, nämligen min platta bilnyckel :) Så den har fått följa med på hela resan till Litauen! Jag som även bad alla mina tre barn att leta ordentligt i alla mina handväskor, andra vinterjackor och jag kan säga som så, att jag har några stycken ;)

Avslutningsvis så var det en mycket trevlig resa och nu är jag sugen på att även besöka Tallin och Riga i Estland och Lettland.

Ha en god december!
Åsa











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar