Translate

lördag 28 januari 2017

Toppen och botten!

Jag fortsätter mina promenader trots att det många gånger är väldigt kallt ute och att jag i princip alltid fryser om händerna jämnt.
För ett par veckor sedan hittade min kompis ett par handskar med värme i en affär. Man stoppar i batterier i handskarna och får väldigt bra värme framförallt i handflatan, vilket är väldigt skönt! Vilken toppenuppfinning!

Första dagen jag använde dem var det minusgrader och när jag och min granne promenerade och även gick in i en affär så är det en man som handlar där och går omkring i shorts! Shorts? Det måste vara en väldigt konstig vadslagning för inte kan man frivilligt gå omkring i shorts i minusgrader?

Min äldste son är nu 19 1/2 år gammal och är ofta ute på nattklubb, eller "klubbar" som de kallar det. Ibland erbjuder jag mig att köra in honom och hans vänner till stan och en lördag skulle de åka in så sent som 00,15. Det är ju den tiden jag själv skulle åka hem från nattklubb som han och hans vänner åker in. Stället de brukar gå till har öppet till 05.00 och då kan de ta första morgonvagnen hem. Minns att man nog själv gjorde så i 20-årsåldern men idag hade man aldrig orkat vara ute så länge.
Vi kan faktiskt gå till samma ställe (Trädgår´n), men för oss äldre kallar vi det AW som är mellan 16.00-23.00 och mellan 23.00-05.00 är det nattklubb. Då kan jag vara där mellan tex 18-23 och skulle i princip kunna möta min son i dörren när de är där 23-05 ;) Det hade varit lite kul att faktiskt mötas i dörren, hihi.....men det hade nog inte min son tyckt....

En sak som är väldigt konstigt, ja faktiskt riktigt riktigt uselt. Det är att min son som nu går en utbildning hos Lernia i 9 veckor, en utbildning han tycker är helt onödig. Det är arbetsförmedlingen som skickat honom på detta. Han har sökt jobb hos Lernia och de har ringt honom 2 ggr för jobb. Men när de hör att han går denna utbildning hos dem, med praktik i 4 veckor, så säger dem jaha, då kan vi inte erbjuda jobb då du redan går denna utbildning. Vilket betyder att han då jobbar gratis i 4 veckor istället för att direkt kunnat få anställning och få betalt för samma jobb som han redan gör. Han har vänner som var arbetslösa, sökte hos Lernia precis som Jesper och fick jobb dagen därpå efter att de har ringt. Men då Jesper går denna s.k "utbildning" hos dem så får han ju inte jobb samtidigt och då har de ändå ringt honom minst vid två olika tillfällen. Att Jesper går "utbildningen" tjänar ju alla andra aktörer på, arbetsförmedlningen som har folk i sysselsättning, Lernia (Volvo) som får personal som arbetar gratis i 4 veckor.
Ja det är svårt som förälder att råda honom. Man vill ju inte säga att han ska sluta utbildningen för att lättare få jobb, även om han själv tycker denna är meningslös. När de är inne i "skolan" så gör de knappt något, har mycket "dötid" och får alltid sluta tidigare än vad som sagts. Då han ändå bor hemma så är han ändå inte i jättebehov av pengar så jag har ändå sagt att han lika gärna kan gå klart dessa 9 veckor nu, så får han i alla fall ett till intyg att lägga till sitt cv och förmodligen få jobb där, efter att dessa 9 veckor är gjorda. Men han själv ser ju såklart 3 månader utan den lön som han hade kunnat få om han började jobba direkt. Nåja, han hinner jobba mycket i framtiden....





måndag 2 januari 2017

Nytt år, nytt jobb och nya utmaningar

Nu är det 2017 och jag hoppas att det ska hända stora saker detta året :)
Jag har efter 17 år på samma arbetsplats nu sagt upp mig. Det känns konstigt att inse att man skall byta arbetsplats efter så många år, men jag tror att det kan vara bra att byta arbetsplats efter att man har jobbat länge på ett och samma ställe. Jag trivs väldigt bra på skolan med mina goa kollegor, härliga ungar och med mina arbetsuppgifter men känner att jag behöver få lite nya utmaningar i livet. Tror att det är dags för lite förändringar nu och jag ser fram emot att börja på min nya arbetsplats, få nya kollegor att lära känna, jobba med nya härliga ungar, få lite nya arbetsuppgifter och utvecklas i en ny stadsdel. I mars är det dags för nya jobbet.

Inser att jag behöver rensa och rensa bland mina papper, pärmar och saker på min nuvarande arbetsplats, det har blivit otroligt mycket samlande under alla.... hm....28 år som jag har arbetat som fritidspedagog. Tror inte nya arbetsplatsen vill avsätta typ två bokhyllor till mig och mycket som man sparat kan man gott slänga....

Under hösten har jag mått sådär och har även lagt på min lite vikt pga det, eller ja, det beror väl på för lite träning och för mycket chokladätande.....Nu startar jag även (som så många andra) året med att bli mer hälsosam. Jag har som mål att promenera 5 km per dag, att gå 15000 steg per dag, inget godis, inga kakor (det brukar jag sällan äta så det är inget svårt att hålla, choklad är värre att behöva avstå från), ingen läsk samt att äta måltider hemma på assietter istället för tallrikar.
För att få mer press på att detta ska genomföras så lägger jag varje dag ut min promenadslinga på fb vilket säkert irriterar flera att behöva se detta varje dag, men för mig blir det en morot att jag MÅSTE gå dessa 5 km per dag för att jag just lägger ut det offentligt. Lägger jag inte ut det känner jag att jag då kan passa på att "fuska" nån dag här och där, så ja, det blir mer press på mig att jag verkligen måste gå.

Måste också få skryta lite om hur stolt jag blev över min son Jesper, som hade nyårsförfest hos mig med 4 andra 19-åringar. De smällde raketer borta vid fotbollplanen (till skillnad från flera andra i området som tydligen hade smällt av dem precis utanför husen, nära bilar vid parkeringen m.m). Morgonen efter så hade han gått ut och städat upp allt efter sig och sina kompisar och slängt allt. Detta efter eget initiativ och att det var hans kompisar som sköt sina raketer. Många vuxna här i området bryr sig inte om att städa upp efter sig själva.
Är även stolt över mina andra två söner också, Alexander och Felix. Tänk att jag har fått tre så härliga och underbara barn! De är viktigast för mig i mitt liv!
Må nu gott alla och hoppas på ett härligt 2017.
Åsa